Арестувани са четирима души, на които ще им бъдат повдигнати обвинения

В рамките на спецакция "Пуч" в Македония са арестувани четирима души по обвинения за употреба на незаконни средства за проследяване и шпиониране, както и отправяне на сериозни закани срещу висши държавни служители, заяви помощник-министърът на вътрешното ведомство в Скопие Иво Котески, пише БГНЕС.

 

Арестуваните се опитвали да изнудват високопоставени политици. Отделът за борба с организираната престъпност ще внесе в прокуратурата обвинения срещу четири лица за незаконни действия.

 

По думите на Котески един от заговорниците извършил доста лични срещи и провел не един телефонен разговор с премиера на Македония – на 28 септември, на 9 и 31 октомври, както и на 17 ноември 2014 г. На срещите и по време на разговорите обвиняемият ясно отправил сериозни заплахи срещу премиера, в които казал, че притежава компрометиращи доказателства за хора на високи постове във властта в Македония. Конкретно заплахата била, Никола Груевски – в качеството си на премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, да приеме исканията за създаване на "служебно правителство", а след това и провеждане на предсрочни избори за нов парламент.