Според военни експерти резервът не е достатъчен

Може ли българската армия да проведе евентуална мобилизация? Според военни експерти резервът не е достатъчен, за да гарантира националната сигурност.

 

При необходимости от мобилизация страната ни трябва да събере своя резерв от военни специалисти. Голяма част от тях обаче може да се окажат неоткриваеми. Опасенията са на един от тези няколко хиляди души, които първи трябва да се отзоват.

 

"Много от окръжията бяха закрити, няма викачи, няма постоянен адрес. Няма как да бъдат извикани подлежащите на запас. Могат да ми се обадят да ме извикат запас, но аз може да съм в Испания. Липсата на запасна система, която беше разрушена, е заплаха за националната сигурност", заявява ген. проф. Юлий Абаджиев, експерт по национална сигурност


Дори и да бъдат намерени, голяма част от резервистите може да се окажат неподготвени да изпълняват дълга си. 

 

Генерал Абаджиев, който обучава елитни командоси, смята, че сигурността на страната може да се гарантира далеч по-ефективно с национална гвардия.


"Говорим за 50-хилядна национална гвардия. Ще бъде така подготена, че много кратко време да може да бъде мобилизирана и ще бъде едно звено, което ще засили националната сигурност", пояснява той.


Липсата на редовна армия или някакъв тип военно обучение създава и друг проблем. Посочва го командирът на първия ученически батальон у нас - подполковник Михаил Неделев, командир на Първи ученически батальон “Васил Левски” в Стрелча - че тези, които ще се обучават, идват напълно неподготвени.

 

В Панагюрище и Стрелча в батальона по свое желание се обучават 50 ученици. Мъката на подполковника е, че сам не може да осигури необходимите за това обучение ресурси. Дори униформите в склада не достигат за всички деца.


"Няма с какво да ги облека. Няма униформи, а тръпката на всяко едно дете е да сложи униформата, да сложи баретата. Да се строи, да покажем строевата подготовка. Да застане на пост пред даден паметник", коментира той. 


И въпреки това те го правят. В скромния кабинет в училището, ремонтиран с помощта на военното окръжие в Пазарджик. Резултатите от усилията на този човек са повече от показателни. Батальонът е дал на българската армия почти 50 кадрови войници.

 

Всички те са получили тук в Стрелча своя първи урок по родолюбие. Най-важният урок, когато трябва да защитаваш родината и да се грижиш за националната сигурност.