Все още не е известна официалната причина за решението му

Канадският външен министър Джон Беърд официално подаде оставка днес. Той потвърди също така, че няма намерение да се кандидатира за следващите избори в страната през октомври.

 

 

В реч пред парламента Беърд съобщи, че освен от министерската длъжност, ще се откаже и от поста си на член на канадския парламент в следващите седмици, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

 

 

Беърд заемаше поста на външен министър от 2011 г. насам и се смяташе за един от най-силните политици в кабинета на канадския министър-председател Стивън Харпър. Според мнозина Беърд дори би могъл да наследи премиерския пост.

 

Все още не е известна официалната причина за решението на бившия министър. Според негови близки, цитирани от "Торонто стар", той е искал "да обърне страницата след 20 години публична служба" и да потърси "нови възможности на младата възраст от 45 години".

 

Според други източници на CTV News Беърд ще работи в частния сектор или ще участва в работата по реформирането на Световната здравна организация (СЗО) към ООН.

 

По всяка вероятност неговият пост временно ще заеме министърът по международната търговия Ед Фаст.