Част от тях ще прекарат нощта в пенсионерския клуб

 

В област Добрич беше извършена принудителна евакуация на десетки хора.  Рано тази сутрин окръжният прокурор на Добрич разпореди всички жители на село  Долина да бъдат принудително изведени от домовете им. До обяд почти приключи  евакуацията и на хората от съседното село- Одринци.  Близо 500 души напуснаха жилищата си и отидоха в  село Владимирово. 25 от тях ще прекарат нощта на топло в пенсионерския клуб

 

Хората приемаха заповедта със смесени чувства. „Аз живея по-близо до реката, евакуирах се въпреки, че не ме е страх. Баирът е голям и когато видя, че водата идва към мен ще отида нагоре”, обясни Петър Маринов от село Одринци. „Майка ми е сама и дойдох да я прибера”, сподели Тодор Йорданов от Добрич. „Аз най-много за пчелите се притеснявам. Къщата ми може да изсъхне и да се изчисти обаче пчелите като се издавят няма връщане”, каза Стефан Терзиев.

 

 На място вътрешният министър Веселин Вучков призна, че рискът за населението е голям. „Възможно е утре да настъпи приливна вълна, която да се откъсне селото от света”, съобщи Вучков. Язовир „Одринци” се изпуска, а нивото му е метър и половина под точката на преливане. 

 

През целия ден продължи контролираното изпускане на язовир "Одринци". Притокът на води в язовира е спаднал от 8 сантиметра на час на 1 сантиметра. В следващите дни по три екипа на полицията ще дежурят в двете села за да се предотвратят мародерски набези.

 

Снимки и видео от бедстващите райони можете да ни изпращате в рубриката ни "Моята новина".