Това показва изследване на офиса на ООН за координация на хуманитарните дейности

Само 40% от парите, предвидени за борба със смъртоносната болест Ебола, са достигнали до засегнатите страни. Това показва изследване на офиса на ООН за координация на хуманитарните дейности, цитирано от "Уърлд бюлетин" и БГНЕС. Според него от близо 2,9 млрд. долара по-малко от 1,9 млрд. са достигнали най-тежко засегнатите страни до края на миналата година.

 

"Тези забавяния... може да са спомогнали за разпространяването на вируса и биха увеличили финансовите нужди. Очевидно международните лидери са сметнали за трудно да се изчислят финансовите нужди за борба с тази бързо разпространяваща се болест", коментира Карън Грепин, експерт по международно здраве в университета в Ню Йорк.

 

Според нея международните агенции са се провалили в това да установят с точност необходимата сума за справянето със заразата.

 

Епидемията от Ебола в Западна Африка, която избухна миналата година, отне живота на 8800 души, отслабвайки и без това затруднената здравна система на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Миналия месец представителят на ООН по въпросите, свързани с Ебола, Давид Набаро съобщи, че са необходими 4 млрд. долара за пълното справяне с епидемията.