"Предлагаме другите траншове към МВФ да бъдат заменени с нови облигации", каза Янис Варуфакис

"Имаме нужда от максимум 6 седмици, толкова време искаме от европейските си партньори, за да можем да финализираме ясна програма за алтернативи на финансовите ограничения", заяви в интервю за италианския в. "Ил Месаджеро" гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от БГНЕС.

 

В интервю за в. "Ла Република" той подчерта, че предложението може да доведе до разсрочване на дълга, като дължимата сума ще бъде изплатена изцяло до крайния срок – юли 2020 година. Тези пари, които страната държи на отделни правителства обаче, може би ще бъдат заменени със свързани с растежа облигации.

 

"Предлагаме другите траншове към МВФ и други страни да бъдат заменени с нови облигации с пазарна лихва, която в момента е много ниска с клауза, че ще започнем цялостното изплащане, когато гръцката икономика постигне стабилен растеж", заяви Варуфакис.

 

По думите му идеята вече е представена на МВФ. Варуфакис допълни, че не вижда "причина фондът да не приеме удължаване на крайния срок, както прави винаги в такива ситуации, поне до края на годината".