Анализът е направен от университетски център за икономическо и социално проучване

Около 57 000 деца в Турция работят по над 40 часа на седмица. Това сочи анализ, направен от университетски център за икономическо и социално проучване, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

 

Според анализа за положението с детския труд през 2012 г., публикуван на 3 февруари, в Турция работят 292 000 деца, като 75% от тях са заети в семейния бизнес, за което не получават никакво финансово възнаграждение.

 

Около половината от работещите деца работят по един час дневно, а близо 47 000 работят по над 40 часа седмично срещу ниско заплащане. Други близо 10 000 работят при същото натоварване, но вкъщи.

 

"Дори ако тези деца продължават да ходят в училище, е много вероятно те да страдат и да получават образование с лошо качество", гласи анализът на детския труд в югоизточната ни съседка.

 

Учените предупреждават политиците и изследователите на негативните ефекти от детския труд. Турция трябва да предприеме мерки за постепенно намаляване на броя работещи деца и в дългосрочен план да сложи край на това явление. Това би било в съответствие със споразуменията, които Анкара подписа още през 1992 г. с Международната организация по труда, се посочва още в документа.

 

Според анализа през последните години е отбелязан твърде малък напредък в тази посока. Броят на работещите деца е намалял с 28 000 между 2006 и 2012 г., но това не създава голяма разлика, тъй като и раждаемостта бележи намаление, което на практика оставя непроменен делът детски работници на възраст 12-14 г. от цялото население, който остава на около 2,6%.