Неонацистите са обвинени в смъртта на гръцки рапър

Гръцки съдии ще изпратят 72 членове на неонацистката партия "Златна зора", включително и нейния лидер Никос Михалолиакос, на съд по различни обвинения, в това число и убийство, предаде БГНЕС по данни на Франс Прес. 

Още по темата

 

Решението идва след 15-месечно разследване, започнало след смъртта гръцки рапър през септември 2013 г. По-късно партията беше свързана и със смъртта на пакистански имигрант и побои над политически опоненти. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат присъди до 20 години затвор. Все още обаче не се знае датата, на която ще започне процесът.

 

В момента седем от висшестоящите членове на партията, включително и Михалолиакос, са зад решетките по редица обвинения, в това число и убийство, опит за убийство, незаконно притежание на оръжие и участие в криминална организация. Според разследващите организацията на партията наподобява тази на нацистката партия. При обиски на домовете на нейни членове са били открити както незаконни оръжия, така и предмети с нацистки и фашистки символи.