Кварталът, който беше откъснат от света, вече е спасен, но възстановяването ще продължи дълго

 

Огромни щети след водния ад в Одрин. Кварталът, който беше откъснат от света, вече е спасен, но възстановяването ще продължи дълго. 

 

Петък е пазарен ден за Одрин. Хората от квартала, който беше потопен, днес успяха да стигнат до пазара или до работата си от другата страна на реката. От тази сутрин нивата на реките Тунджа и Марица спаднаха достатъчно, за да могат хората да се придвижват безпрепятствено. Щетите обаче са огромни. 

Още по темата

 

От ресторанта на Исмаил не е останало почти нищо. Водата е отнесла столовете и масите, а това, което е оцеляло тъне в кал. Сега всички са запретнали ръкави да изчистят и подредят наново. Това, което е останало здраво, водата е разпръснала навсякъде.

 

След денонощна работа ресторантът вече е отводнен – дворът обаче е като истинско езеро. Във водата намираме съдове, зеленчуци, а техниката изцяло е потънала в кал. Тепърва Исмаил и Ердоган ще смятат загубите. Към нормалния начин на работа трудно ще се върнат и в съседното бистро, надолу по улицата в "Караагач”.

 

В Одрин следят в реално време нивата на реките. Информация от България обаче идвала едва след всеки потоп. Затова и турски министър посъветва хората в Одрин да съдят страната ни.

 

След четири дни на блокада мостът към „Караагач” отново е над водата, а разрушените пътища вече се ремонтират. Акцията по осигуряването на помощ за пострадалите е струвала скъпо, тъй като в нея се включиха хеликоптери и военни камиони. Към страната ни до този момент обаче не са отправени конкретни искания за компенсации.