Френският президент Франсоа Оланд се обяви за по-голяма автономия на някои райони в Източна Украйна

Мирният план за решаване на кризата в Украйна, представен от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Кремъл, е последен шанс за мирно решение на конфликта, смята френският президент. Русия не иска война, заяви руският му колега Владимир Путин.

 

В първото си изявление сред снощната 5-часова среща с Меркел и Оланд, Путин увери, че не желае да воюва с никого, а предпочита сътрудничеството. Подробностите от плана, който снощи тримата лидери обсъждаха в Кремъл, се пазят в тайна. Единственото, което е известно, е че се предвижда демилитаризирана зона от 50 до 70 километра около настоящата фронтова линия в Източна Украйна.

 

 „Русия също трябва да даде дела си в кризата в Украйна. Конфликтът не може да бъде решен с военни средства и именно затова е толкова важно да бъдат предприети стъпки за прилагане на мирното споразумение от Минск”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

 

Документът, договорен в столицата на Беларус през септември, предвижда 12 стъпки. Сред тях са незабавно прекратяване на огъня, децентрализация на властта, амнистия и гаранции за руското малцинство в Украйна. Въпреки че сега Меркел и Оланд се опитват да съживят вече подписано споразумение, никой не е оптимист.  „След вчерашните разговори в Москва, все още не е сигурно, че ще успеем”, призна Меркел.

 

Преговорите за намиране на решение на кризата продължиха и днес на конференцията по сигурността в Мюнхен, в която участва и руският външен министър Сергей Лавров. „Разговорите ще продължат. Смятаме, че има шанс да се постигне резултат и да се договорят препоръки, които ще позволят двете страни наистина да решат конфликта”, заяви той.

 

Френският президент Франсоа Оланд се обяви за по-голяма автономия на някои райони в Източна Украйна. Той обаче предупреди, че ако мирният план не успее сценарият е само един и той се нарича война.