За около 15 минути нарисувах картината, разказа Джем

 

Русе има своя Ван Гог. Той е едва в шести клас, но негова картина стои редом до „Слънчогледите” на великия художник в музея на Ван Гог в Амстердам. Джем е единственото българско дете, което участвало в конкурса „Building for Vincent”. Поканата дошла след като негова картина очаровала журито и спечелила първа награда. 

 

В продължение на седмица пейзажът на Джем бил изложен във фоайето на музея на Ван Гог в Амстердам заедно с още осем рисунки на малки художници от Япония, Китай, Русия, Белгия и други страни. А на метри от него се намирала „Слънчогледите” на Ван Гог. Тъй като неговата рисунка е спечелила, тя ще остане във фонда на музея. 


За около 15 минути нарисувах картината, защото исках просто да изляза навън да играя с децата. Когато разбрах, че съм спечелил, бях много развълнуван, няма думи, които да опишат това чувство”, обясни Джем Мустафа. 


Това не е първата награда за шестокласника. „За мен той е почти завършен художник. Джем като дете е невероятен. Има невероятна дисциплина в него, невероятна амбиция”, заяви учителката му по изобразително изкуство Галина Панова.  Джем учи малкото си братче да рисува и споделя, че мечтае да стане архитект.


Репортер: Олга Василева