Това заяви Путин след 17-часови преговори

 

Лидерите на Франция, Русия, Германия и Украйна се договориха за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Примирието влиза в сила от 00.00 часа на 15 февруари. 

 

Инфарктните преговори продължиха 17 часа и изтощиха и президентите, и журналистите. Най-накрая обаче примирие беше постигнато и от 00:00 часа в неделя в Източна Украйна мир ще има. 

 

„Това не беше най-хубавата нощ в живота ми, но смятам, че сутринта е добра, защото въпреки трудностите, успяхме да се договорим по основните въпроси”, заяви руският президент Владимир Путин.

Още по темата

 

А основните въпроси, които президентите договориха, са изтегляне на тежкото оръжие и чуждестранните наемници, обезоръжаването им и даването на специален статут на сепаратистките региони. Това разгневи украинския държавен глава. 

 

„Въпреки силния натиск, не сме съгласни с даване на автономия на Донбас. Дори не сме споменавали федерализация. Няма да има нито автономия, нито федерализация”, заяви Петро Порошенко. 

 

Това вероятно беше най-изтощителната среща, която лидерите са имали в кариерата си. Разговорите започнаха вчера следобед и продължиха без прекъсване почти до обяд днес. Президентите обаче не са били лишени от нищо, освен от сън. Само членовете на делегациите им са спали на смени. 

 

Вероятно липсата на сън и напрежението доведоха до конфузни ситуации. Президентът на Беларус неволно дръпна стола, на който се опитваше да седне Владимир Путин. За да бъдат в кондиция, на Меркел, Оланд, Путин и Порошенко са били сервирани омлети, кашкавал и млечни продукти. Домакинът - президентът на Беларус пък призна, че делегациите са изпили и огромно количество кафе. 

 

Напрегнатата среща ще бъде запомнена и със счупена химикалка в ръцете на Владимир Путин. Той обаче отказа да обясни какво го е вбесило толкова, че да си го изкара на канцеларското пособие. 

 

Нервите не подминаха и множеството журналисти, които цяла нощ очакваха резултат. Камерите запечатаха скандал между руски и украински журналисти.