Хиляди българи без аптека в община Кайнарджа

Хиляди българи  у нас са лишени от достъп до лекарства. По последни данни в 38 общини няма нито една аптека. Това принуждава  хората да пътуват десетки километри, за да си осигурят животоспасяващите медикаменти. Коя е причината и как виждат решаването на проблема в една от най-бедните общини у нас – Кайнарджа?

 

Спасението за една 70-годишната жена е в презапасяването с лекарства. За 3-годишия й внук, който е с тежко заболяване, осигуряването на поддържащи медикаменти си е истинско изпитание за родителите.

 

Това семейство е сред десетките в 5-хилядната община, които са принудени да изминават по 35 км до областния град, за да се снабдят с лекарства. Причината е, че в нито едно от 15-те населени места в Кайнарджа няма аптека.

 

Аптеката не просъществувала, тъй като се обслужвала от помощник–фармацевт. А по закон той няма право да сключва договор с Касата и да работи с рецепти. Функционирането й се оказало нерентабилно и поради факта, че хората започнали да ползват услугите на личните лекари, за да им доставят от града лекарства с намаление.

 

Така в общини като тази едва ли ще се намерят желаещи да отворят аптека, ако държавата не облекчи режима за разкриването им в малките населени места и не субсидира тази дейност, както лекарските практики в неблагоприятните райони. 

 

Аптеките на колела се оказват успешно решение в съседни страни. Дали обаче ще бъдат приети и у нас и ще заработят в общини като Кайнарджа – решението отново е в ръцете на държавата.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.