От години стотици дребни земеделци са оставени без европейско доплащане за тютюна си

 

Обръчи от фирми печелят европейски пари на гърба на тютюнопроизводители. Разследване на Нова разплита схемата в детайли. От години стотици дребни земеделци са оставени без европейско доплащане за тютюна, който произвеждат. Парите не са спрени - плащат се редовно, но на друг. 

 

Как става това? Всеки производител на тютюн получава европейски доплащания, за да се  ориентира към друг вид земеделие. Парите са по 2 лева на декар, но не година за година, а според това колко тютюн си посадил през 2007-ма, 2008-ма или 2009-та. Наричат ги референтни – златните години, заради които и до ден днешен Европа дава добри пари на земеделците. Дали обаче те отиват при земеделците?

 

 „Има хора в селото, които въобще не са садили тютюн и в момента не садят, но взимат много пари”, коментира Ибрахим Поюков от село Кочан.  Според неговия разказ всичко минавало през кмета на селото.

 

За да не увиснеш, търсиш начин – а начинът е да се „вкараш” във вече подписан договор. С екип на Нова се свърза друг земеделец, Емин. Той разказа, че през 2008-а година, една трите референтни години, той е трябвало да си предаде реколтата на друго име, защото  нямал договор.

 

„Досега не съм получавал нито една стотинка. Тютюнът е мой”, разказа той. През 2008 година той предал реколтата си на името на майката на кмета на село Фъргово.  Нито тя, нито кметът обаче садят тютюн, убеден е Емин. Кметът на селото обаче отрича да получава субсидия за тютюн, който не е засял.

 

Дни по-късно Емин се обади по телефона и разказа пред екипа на Нова, че кметът лично му платил 600 лева от полагаемите пари, които взима като субсидии всяка пролет. Даже му обещавал още 1200 лева, ако успеел да убеди Нова да не пуска предаването.

 

Предаването, разбира се, ще се излъчи. Гледайте в неделя след централните новини разследването на Марин Николов!