На нея ще присъстват външните министри на Германия, Франция, Украйна и Русия

 

Външните министри на Германия, Франция, Украйна и Русия ще се срещнат днес в Париж, за да обсъдят изпълнението на примирието в Източна Украйна

 

Междувременно Владимир Путин успокои, че война с Украйна едва ли е възможна. Москва обаче отново заплаши със спиране на газовите доставки за Европа.

 

В първото си телевизионно интервю след договореното прекратяване на огъня на 12 февруари, Владимир Путин беше попитан от руски журналист дали съществува реална опасност от война на фона на ситуацията в Украйна.

 

„Мисля, че такъв апокалиптичен сценарии едва ли е възможен. Надявам се, че до това никога няма да се стигне”, заяви Путин.

 

Руският президент посочи още, че единствената възможност за стабилизирането на региона е спазването на договореното в Минск.

 

„Наистина се надявам, че то ще бъде спазено. Ако бъде изпълнено, това ще бъде правилният път към нормализиране на ситуацията в тази част на страната”, допълни руският президент.

 

Междувременно проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецката народна република обявиха, че са започнали да изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия. Изтеглянето трябва да завърши след 12 дни, както се предвижда от подписаното в Минск споразумение. 

 

В понеделник обаче украинските военни заявиха, че продължаващият обстрел на сепаратистите не им позволява да започнат изтегляне на тежкото оръжие. 

 

На фона на крехкото примирие, руската компания „Газпром” предупреди за риск от прекратяване на доставките за Европа през Украйна. Според газовия гигант от количеството, което Киев е предплатил, остават само 219 млн. куб.м., което е достатъчно за едва два дни. Украйна не е превела навреме новото авансово плащане за доставките на руски газ, което може да доведе до прекратяване на доставките след два дни, съобщават от „Газпром”.