Държавната руска телевизия ще излъчи филм за събитията от последните години в Украйна

Владимир Путин призна, че е планирал анексирането на Крим и лично е разпоредил операцията за спасяване на Виктор Янукович. Това става ясно от рекламата на филм, който държавната руска телевизия ще излъчи скоро. Анексирането на Крим предизвика възмущение и международни санкции срещу Русия, оставащи в сила и днес.

 

Путин казва, че откъсването на Крим от Украйна е било обсъждано на среща с командването на армията и тайните служби през февруари миналата година.  

Още по темата

 

 

Няколко дни по-късно административните сгради, летищата и пристанищата в Крим бяха превзети от войници без отличителни знаци. Путин първоначално ги наричаше "добре организирани групи за самоотбрана на жителите на Крим", но впоследствие призна, че руската армия е участвала в анексирането на полуострова. Според Путин всичко е започнало като среща, на която се е подготвяло изтеглянето на Виктор Янукович от Украйна, където протестите срещу него бяха в разгара си.

 

"Повиках в Кремъл ръководителите на специалните служби. И им поставих задача - да спасят живота на украинския президент. Щяха да го убият", казва той.

 

Когато Янукович се оказа в Русия, Кремъл отрече да са се намесвали пряко в изтеглянето му от Украйна. В предстоящия филм Путин признава, че руска намеса е имало. "Подготвихме се старателно за операция от Доенцк. Поставихме едрокалибрени картечници, за да няма празни приказки", допълва държавният глава.

 

Все още не е обявена официална дата за излъчването на филма.