Писателката твори от много малка, но издаде първия си роман едва през 2005 година

В литературата съществува любов, но тя свършва, когато фикцията отстъпи място на действителността. Това заяви френската писателка Лоранс Плазне, която представи романа "Любовта единствена" пред българските си читатели. 

Още по темата

 

Творбата, която преди броени дни излезе на книжния пазар у нас, е написана на изчистен език и в стил от ХVII век. "Любовта единствена" впечатлява с финия психологически прочит на една необикновена любовна връзка, изживяна преди няколко столетия. Чрез нея Лоранс Плазне прави опит за реконструкция на епохата, а критиката е на мнение, че стилът на писателката няма еквивалент в съвременната европейска проза.

 

"Пиша от много малка, но се осмелих да издам първия си роман едва през 2005 г. Като преподавател по литература знам колко излишни книги има. Не исках да прибавя още една към тях. Освен това съм уморена от четене на автори, които се изразяват сякаш четем лош превод", разказа френската писателка, в чиито книги обикновено всичко завършва зле.

 

Според Лоранс Плазне, езикът е онова, което ни позволява да бъдем умни и интелигентни. Поради тази причина той е отправната точка и в нейните творби. "Има някакво висше възприятие, което могат да ни предложат думите, защото езикът създава усещане за хармония", смята авторката на "Любовта единствена".

 

По време на срещата с българските си читатели френската писателка засегна и проблемите около съвременната френска литература и критика. "Големите критици ги няма. Във вестниците винаги има статии за едни и същи книги. Няма преса, която да не се занимава с някоя книга, за да каже колко е лоша.

 


Лоранс Плазне преподава френска литература в Сорбоната. Член е на френския Национален център за научни изследвания и на френския Университетски институт. Чете страстно и пише от малка, но в орбитата на литературните звезди я изстрелва дебютният й роман - "Любовта единствена". Високата оценка на творбата й носи наградата "Шарл Омон" на Френската фондация, а през 2012 г. Лоранс Плазне получава и Наградата за литература на Европейския съюз.

 

 

Снимки/Видео: БГНЕС