Първи в класацията по жестокост за XX век е Мао Цзедун

Тито и чичо на Симеон Сакскобургготски са сред най-големите масови убийци на XX век. Това разкрива класация на британския вестник "Дейли мейл", цитирана от БГНЕС.

 

През изминалия век светът стана свидетел на смърт и кланета с безпрецедентни размери. Това беше векът на Холокоста и на две световни войни - век, в който комунисти, нацисти, фашисти и военни диктатори са убили повече от 100 милиона души от всички краища на света.

 

На първо място в списъка е китайският диктатор Мао Цзедун. Повечето негови жертви са китайци, които след идването на комунистите на власт умират от глад или са били убити в работни лагери по време на Културната революция. 


Наследникът на Ленин - Сталин, заема второ място в тази класация. Селскостопанската политика на Сталин е довела до масов глад в Съветския съюз. "Чистките" на Сталин са имали за цел освобождаване на политическите противници. През този период са пострадали много хора, а броят им се оценява на 40 милиона души.

 

Нацисткият лидер Адолф Хитлер заема трето място. Холокостът се случва по негова заповед. Около 30 милиона души са пострадали поради неговото желание Третия райх да стане главна световна сила.


В списъка присъства и белгийският крал Леополд Втори с 8 милиона жертви по време на колонизацията на Конго в края на 19 век. Той управлява богатата на диаманти, злато и други руди страна като собствено имение. Леополд Втори е представител на династията на Сакскобурготите и първи братовчед на българския цар Фердинанд Първи. Една от неговите дъщери Луиза е съпруга на брата на Фердинанд принц Филип.

 

Сред останалите масови убийци са: японският генерал Хидеки Тоджо, който е виновен за смъртта на 5 милиона японски жертви по време на Втората световна война; османският лидер Енвер Паша, обвинен за убийството на 2 милиона арменци, гърци и асирийци; диктаторът на Камбоджа Пол П от- с 1,7 милиона политически убийства; севернокорейският лидер Ким Ир Сен с 1,6 милиона жертви.