Активисти предлагат започване на наказателно дело срещу западни лидери

Представители на сръбската общественост поискаха от НАТО компенсация за щетите, нанесени на страната от Северноатлантическия алианс по време на бомбардировките над Югославия през 1999 г., предаде ТАСС. Инициативата дойде от сръбска неправителствена

Още по темата

организация и от Клуба на генералите и адмиралите по време на среща по повод 16-годишнината от трагичните събития.

 

Генералът в оставка Йово Миланович изтъкна, че действията на НАТО са „нарушили всички норми на международното право и са донесли на Югославия огромни материални щети и големи човешки жертви”. Участниците в срещата подкрепиха неговото предложение за възобновяване на исканията към Алианса за компенсация, както и за започване на наказателно дело срещу западните лидери, които са приели и подкрепили решението за бомбардировките. 


Операция „Съюзна сила”, която НАТО осъществи без съгласието на ООН, започна на 24 март 1999г. и продължи 78 дни. Мишена на натовските бомбардировачи и на крилатите ракети, пускани от кораби в Средиземно море, станаха различни обекти, разположени на цялата територия на Сърбия и Черна гора. В действията взеха участие 19 страни-членки на НАТО начело със САЩ.