Това ще става, ако данък печалба в съответната страна е по-малък от 13%

 

Нов данък удря по българските фирми в Гърция. Там вече ще облагат печалбата на търговците по собствените си ставки. Така, вместо да плащат само 10% у нас, нашите фирми ще трябва да додават още, докато се изравнят с въведения от Атина данък печалба. А той е 26%. Правилото важи за всички държави с двойно по-ниски данъци от тези в Гърция. Решението за новите налози вече е прието от гръцкия парламент и влиза в сила. 

Още по темата

 

Снежана Захариу има шивашка фирма в Благоевград. Продукцията й се изнася за Гърция. Печалбата от износа на стоката й, обаче е незадоволителна. Гръцките й партньори все смъквали цените.

 

Стойността на един панталон започва от 5-6 лева в зависимост от сложността на панталона. Саката, които преди се изработваха за 18 лева, сега се изработват до 8 лева”, съобщи тя.

 

Сега притесненията на Снежана са, че с новия данък „печалба” за гръцките фирми търгуващи и с България, може да фалира. Това ще означава, че 60 души да останат без работа. „Ако свалят още цените, ние трябва да затворим, просто няма за какво да работим. И сега печалбата ни е малка”, коментира тя. Надеждата на Снежана и работниците й е българската държава да се намеси и да реши проблема на високо ниво.

 

Репортер: Екатерина Николова