Навън остана само една преподавателка, която чака бебе до две седмици

 

Мега скандал избухна в САЩ. Десетки учители бяха разследвани за това, че подсказвали на учениците си и поправяли грешните им отговори. 11 от учителите бяха признати за виновни и бяха вкарани в затвора  директно от съдебната зала.

 

Адвокати и подсъдими, както и хиляди телевизионни зрители, останаха шокирани от гледката в съда – довчера учители с над 20 години опит, днес – затворници. И то по обвинения по закон, създаден специално да гони мафията в Америка през 70-те години на миналия век. Минути след като съдебните заседатели обявиха, че 11 от 12-те обвинени учители са виновни, съдията нареди те да бъдат незабавно отведени в затвора. Навън остана само една преподавателка, която чака бебе до две седмици.

 

Педагозите са виновни, че са давали верните отговори на стандартизираните щатски тестове на своите ученици и дори поправяли грешките им. В резултат – учителите получавали бонуси, а учениците, които имали нужда от специална помощ , за да се справят по-добре в училище, не я получавали.

 

Цялото ни усилие в това дело беше да накараме нашата общност да спре и да се вгледа в образователната ни система”, коментира прокурорът Пол Хауард. Присъдата изглежда шокира мнозина, решението на съдията- също.  „Те за осъдени за углавно престъпление. И за мен, те ще трябва да бъдат приети в затвора“, заяви съдията Джери Бакстър. В момента учителите са в ареста и очакват присъдите си, които могат да бъдат до 20 години затвор.

 

Ако в България подсказването и преписването в час може да бъде санкционирано просто с рядко срещаната оценка 1, за американците това е порочна практика, която поставя основите на корупция и не трябва да бъде възпитавана в децата. И, че всеки, който лъже получава наказание – независимо на каква възраст и каква позиция.

 

Репортер: Ясен Дараков