"Методиката, която беше приета, е престъпна", смята проф. Милан Миланов

 

Ще има ли вот на недоверие заради здравната реформа, която предлага министър Петър Москов. Този въпрос отправи „Събуди се” към водещи специалисти в областта.


„Според мен няма основание за искане на вот на недоверие заради здравната реформа. Има листи на чакащи, има недофинансиране на пътеки и принуждаване на пациентите да докупуват медикаменти. Затова спорят пациентите и то с основание. Новото е спешния пакет и ако той се ограничи само в доболничната част, това ще бъде грешка. Трябва да се увеличи и в болничната част”, каза в студиото на „Събуди се” проф. Милан Миланов от Клиниката по интензивно лечение в Пирогов.


„Ако този министър се опитва да въведе ред в хаоса, който в момента съществува, не виждам защо трябва да бъде обвиняван в каквото и да било. Ако внесем яснота, ред и закон в тази ситуация, която съществува, това ще бъде невероятна заслуга за министър Москов”, коментира още проф. Милан Миланов и заключи: „Методиката, която беше приета, е престъпна. Тя обрича лечебните заведения”.


„Това е територия, в която войните трябва да спрат. Нито една реформа не можа да започне без тя да предизвика катаклизми. Не бива да пречим на хората, които имат куража да започнат промяна”, заяви Евгения Адърска – председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.


Относителния дял за дентална помощ намалява. При 9% от началото на реформата, в момента е 4,3%. За каква помощ говорим?”, попита председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. По думите му 98% от хората в България имат поне по един кариес в устата си.


Повече по темата гледайте във видеото.