Причината - намалените бюджети на болниците

 

Онкоболни пациенти остават без терапия заради намaлените бюджети на болниците.

 

За някои онкоболни таргетната терапия е най-ефективното лечение. Така е и за една онкоболна жена, която днес разбра, че е лишено от лечението си.  Тя има лекарства само за още два дни. След това обаче единственото, което й остава, е да се надява, че ще получи животоспасяващия медикамент.  Лекарствата за таргетна терапия се закупуват от болниците, а НЗОК след това възстановява разходите.  

Още по темата

 

 „Днес ние изчерпахме лимитите си за лекарства. Рискуваме фалит, не може до безкрай да пазаруваме лекарства”, заяви Драга Попова, управител на болница.  В същото време лекарите се оказват между чука и наковалнята.  Цената на препаратите варира от 3500 лева до 10 000 лева.

 

Средствата за лекарства, с които ще разполага онкологичният диспансер в Стара Загора са с 20% намаление спрямо миналата година. „Не можеш да лекуваш пациенти без медикаменти”, коментира управителят на  Комплексен онкологичен диспансер - Стара Загора д-р Петър Чилингиров. От онкодиспансера засега не са били връщани пациенти, но не е ясно обаче колко дълго ще продължи това.