Той може да открива промени в дъха

Електронен нос, разработен от израелски изследователи, може да открива промени в дъха на хора, които са засегнати от рак на стомаха или рискуват да развият заболяването. Не за пръв път е тествана технология, която се състои в това да се анализират по химичен път летливи органични съставки в дъха на пациенти, за да се открие рак. 

 

Известно е, че производството на летливи органични съставки е повлияно у хората, засегнати от рак, без да са опознати биохимичните механизми, замесени в тази трансформация. Откриването на въпросните промени с помощта на усъвършенствани апарати, функциониращи като електронни носове, бе експериментирано и преди, за да се открие белодробен рак или рак на дебелото черво. 

 

Методът има предимството да направи откриването на рака неинвазивно, безболезнено и без нежелан страничен ефект. Новият тест е извършен с относително голям брой участници в Рига, Латвия. Тествани са 488 пациенти, някои от които били диагностицирани с рак на стомаха, докато други имали стомашни увреждания, свързани с различна вероятност да се развие заболяването. 

 

Проби от дъха били взети от всички пациенти, които преди това постили в разстояние на 12 часа. Два метода за анализ на дъха били тествани - скъпоструващ, който вече бил изследван, и експериментален, който е по-евтин и ползва детектори, съставени от златни наночастици. Оказало се, че вторият метод може ефикасно да различи пациентите, засегнати от рак на стомаха, от онези, засегнати от стомашни увреждания, пише БТА.

 

Изследователите са на мнение, че потенциално евтиният тест може да се използва, за да се разбере дали предракови увреждания ще доведат до рак, или не.