Договорът предстои да бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен пул"

АЕЦ Козлодуй ще може да сключи нов едногодишен договор за застраховка "Обща гражданска отговорност", стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет (МС).

 

Новината от правителствената информационна служба идва минути, след като в сряда кабинетът одобри проекта на първата ядрена централа у нас. 


От „Дондуков”, 1 поясниха, че застраховката покривала отговорността на АЕЦ-а към трети лица за ядрена вреда и се сключва всяка година от 2002 г. насам. Тя отчитала и „степента на застрахователния риск и броя на притежаваните и/или експлоатирани от дружеството ядрени съоръжения”. 

 

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД е определен за експлоатиращ ядрената инсталация – енергийните ядрени реактори и другите съоръжения, разположени на площадката в Козлодуй, с изключение на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци, предоставени за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО).

 

Застрахователният договор за първата атомна централа предстои да бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен пул". Наличието на подобна застраховка е регламентирано по международни договори, става още ясно от мотивите на кабинета „Борисов”.

 

„Уредбата на гражданската отговорност за ядрена вреда се съдържа в ратифицираната от България през 1994 г. Виенска конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия”, гласи прессъобщението на МС.