Неправилното дишане е проблем за много възрастни хора и засяга около 52 на сто от мъжете и 26 на сто от жените

Тежкото хъркане и сънната апнея може би са свързани със загубата на памет и когнитивния упадък в по-ранна възраст, сочи ново проучване, публикувано във вестник „Индипендънт”.

 

Проучването е установило, че тези, които са имали дихателни проблеми по време на сън, са диагностицирани с леки когнитивни увреждания (MCI) средно почти 10 години по-рано, отколкото тези, които не проявяват проблеми с дишането по време на сън.

 

Хора, които са развили болестта MCI или Алцхаймер по време на проучването, тези със сънни дихателни проблеми са били диагностицирани с MCI на средна възраст от 77, в сравнение с 90 за тези, които, са нямали проблеми с дишането по време на сън.

 

Тези, които са били лекувани, не са страдали от когнитивни увреждания до 10 години по-късно, за разлика от тези, които не са били лекувани и са развили проблема много по-бързо.

 

Неправилното дишане по време на сън е проблем за много възрастни хора и засяга около 52 на сто от мъжете и 26 на сто от жените.

 

Според проучването, докато хъркането или сънната апнея не се смятат за причинители на деменция или умствено увреждане, тези хора, които са имали проблеми, но не са ги лекували, претърпяват когнитивни увреждания по-рано.

 

Учените предупреждават, че често пъти хъркането не е нещо, за което се тревожим, но силното хъркане може да бъде признак за сериозни здравословни проблеми.