Причината - бюджетни съкращения

Поради намаляване на дотациите културните фестивали във Франция тази година ще са по-малобройни и по-скромни по примера на престижния театрален фестивал в Авиньон, чиято продължителност ще е с два дни по-малка от обикновено, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Сезонът на фестивалите във Франция започва в петък с поп/рок концерти в рамките на феста "Пролет в Бурж", но ще бъде подкъсен, тъй като в сравнение с предишни години няма да се състоят около 90 събития.

 

"Всяка година едни фестивали се раждат, а други умират. Констатирахме намаляване на дотациите с 5, 10, 15, 20 на сто, а това води до намаляване на продължителността на фестивалите и броя на спектаклите. Там, където симфоничен оркестър бе канен за 10 представления, сега ще има само 7 представления", заяви Бенедикт Дюмеж, директорка на френската федерация на музикалните фестивали и спектакли "Франс фестивал".

 


Фестивалът в Авиньон е получил с 5 на сто по-малко дотации от градските власти. В резултат продължителността му ще е по-малка. Кметството в Монтобан, близо до Тулуза в южната част
на Франция, пък се надява да икономиса 200 000 евро, като слее три местни фестивала, посветени на песента, джаз музиката и танца, в един.