Папата е приел оставката на Фин, се посочва в изявление на Ватикана

Католическият епископ Робърт Фин от град Канзас, осъден за това, че не е предупредил властите за голямо количество детска порнография, намерено на компютъра на свещеник през 2012 г., подаде оставка, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на Ватикана.

 

62-годишният Фин беше единственият католически свещеник, осъден за недокладване на подозрения за злоупотреба с деца, инфармира БТА.

 

Групи, представляващи жертви на сексуални посегателства от свещеници, призоваваха папата да освободи Фин от длъжност. Епископът стана и обект на разследване на Ватикана, започнало
през септември, за ръководството му на епархията на Канзас - Сейнт Джоузеф в щата Мисури. Папата е приел оставката на Фин, се посочва в изявлението на Ватикана.

 

През 2012 г. съд в Канзас осъди Фин, че не е докладвал за предполагаема злоупотреба с деца, след като на компютъра на бивш свещеник от неговата епархия, Шон Ратигън, било открито голямо количество детска порнография. Епископът изпратил Ратигън на психотерапевт, преместил го на нова работа и му наредил да стои далеч от деца. Съдът осъди свещеника на 50 години затвор, а на Фин наложи двугодишен изпитателен срок.

 

Онлайн петиция, призоваваща папата да свали Фин от поста, беше подписана от над половин милион души. Жертвите на сексуални посегателства призоваха Ватикана да се погрижи да бъде
потърсена отговорност от епископите, заподозрени в прикриването на злоупотреби, дори ако не са ги извършвали лично.