Физик конкурира монопола на трите ЕРП-та у нас

 

Направи си сам... ток. Физик от ямболско е на път да разбие монопола на трите енергодружества в страната. След като местното ЕРП му спира тока преди година, Александър Александров от село Люлин започва да си го произвежда сам. Днес физикът захранва целият си дом почти без пари.
  

Село Люлин се намира на 30 км от Ямбол. Не е известно с нищо, а всъщност трябва, защото в една от къщите се намира първата по рода си домашна електроцентрала.

 

Някога Александър работил като настройчик в "Кремиковци". Преди три години продал апартамента си в София и с двете си котки се преместили в село Люлин. Днес пенсията на физика е 115 лева и тъй като парите не стигали за ток, започнал да си го произвежда сам. По един прост, но гениален начин.

 

Магическата смес обаче, изобретателят пази в тайна. Едно патронче със сместа има мощност волт и половина. Когато използва по няколко едновременно, Александър успява да слуша радио, да освети дома си или пък да зареди телефона си. Всъщност това е само прототип на изобретението, което физикът смята да патентова, веднага щом някой прояви интерес да го финансира.

 

Морска сол - именно тя е черешката на електрическата торта на Сашо. Много от нас са чели романа "Капитан Немо", в който подводница се захранва с морска вода. Едва ли обаче на някого, освен на Сашо, му е хрумвало да си направи ток по този начин.

 

Напускаме село Люлин. Селото, което е на път да се превърне в люлката на четвъртото ни електроразпределително дружество. Поне според надеждите на местните.