Продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие

 

Катастрофално се стопява броят на акушерите”, коментира в студиото на „Здравей, България" бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов.

 

През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”, съобщи той. Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява, каза още той.  

Още по темата

 

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е бил в миналото директор на „Софиямед”, съобщи Стефан Константинов. „Към момента, когато се даваше разрешение, знам кой беше собственик на болница и кой стана първият директор. Тогава собственик на болницата беше д-р Михаил Тиков, който го познавам от Лекарския съюз. Първият директор на болницата беше д-р Михаил Зортев, който беше мой заместник-министър”, заяви той.  

 

Според проучване 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на burnout (синдрома на професионалното изпепеляване)”, подчерта д-р Константинов. „Този синдром е описан още през 40-те години. Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие”, добави той.

 

Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа невинаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава”, заяви д-р Константинов.

 

В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина”, призна той.

 

„През 2011 година в една болница имаше протест, защото директорът беше сложил камери. Този директор беше Дечо Дечев. Тогава аз отидох и им казах, че това решение е правилно. В крайна сметка този директор сега си отива, при положение, че това е една от малкото държавни болници, която няма дългове, а се афишира, че ще наказваме директорите, които не спазват финансовата дисциплина”, каза още д-р Константинов.