Спортни треньори влизат в часовете по физкултура

 

Държавата в битка със затлъстяването при децата. Всеки пети ученик е със свръхтегло, а все по-малко младежи спортуват. Затова от новата учебна година в часовете по физическо влизат професионални треньори по различни видове спорт.


Идеята е в третия час по спорт за учениците в такива физкултурни салони да влизат треньори, които да помагат в развитието на учениците в различни видове спорт. И не само – да борят статистиката, според която над 60 % от учениците имат гръбначни изкривявания, а голяма част от тях имат проблем и със свръхтеглото.


И няколко подавания на площадката за Борис и съучениците му не са просто бягство от уроците. Всеки час по физкултура за тях е добър повод – да се раздвижат и влязат във форма.


„Това е единственият час, в който можеш правиш нещо различно от това да седиш на един чин – ето в тази поза”, казва Борис – ученик в 8-ми клас.


Седенето в тази поза води до изкривявания, още по-сериозен е проблемът с бягството от спорта.


„Губим битката с компютрите, с електронните игри”, казва министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Загубената битка в спорта е победа за килограмите. Особено при най-малките – до 4 клас, където всяко десето дете страда от затлъстяване.


Затова идва ред на контрабитка. И във физкултурните салони влизат професионални треньори.


„Могат да разкрият магията на всеки спорт и биха направили часовете по-атрактивни”, на мнение е министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Между забивките в коша Борис разбира за идеята.


„За мен ще е страхотно. Ще ми покажат някои неща мога да гледам по интернет, но няма да мога да практикувам”, казва Борис, ученик в 8 клас.


От площадката в двора на училището на Борис се прехвърляме в залата на професионалистите.


„Мисля, че това ще е добре хем за децата, за учениците, които ще могат да се радват на професионално отношение, на професионални зали, също така и за треньорите – които ще могат да селектират по-талантливи деца за съответния спорт”, обяснява Йордан Янков, професионален треньор по баскетбол.


И обратно към площадката в училищния двор. Тук страстта към баскетбола сред Борис и съучениците му пали Живко - учителят им по физкултура.


„Ако те желаят баскетбол, един треньор ще може да се справи доста по-добре, ще може да ги запали много повече. Но в крайна сметка един учител, ако наистина харесва работата си и знае какво да прави с децата, той също е способен на това”, смята Живко Жечев, учител по физическо възпитание.


Затова според Живко помощта на треньори като Йордан ще е ценна. Поне в засилването на любовта на учениците към спорта и в битката с килограмите.


В зависимост от материалната база във всяко едно училище, учениците ще могат да избират между 10 вида спорт, сред които футбол, баскетбол, художествена гимнастика и дори шах.


Повече по темата гледайте във видеото.