Български фирми ще строят оранжерия за зеленчуци срещу 1 млн. долара в страната

 

Български фирми ще строят оранжерия за зеленчуци срещу 1 млн. долара в Монголия. Тази договорка беше направена по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в страната. Наши компании вече инвестират в областта на транспорта в азиатската страна.

 

Трафикът в Улан Батор е изключително натоварен. Проблемът до известна степен идва от това, че една част от превозните средства са с ляв, а другите с десен вола. Монголия вече използва българския опит в решаването на проблемите със задръстванията.

 

Наша фирма е внедрила система за управление на автобусния трафик, която позволява в реално време да се следи къде е всеки автобус и маршрута му, и така да се планира движението по-лесно. Страната ни ще помага на Монголия и в други транспортни проекти. 

 

Центърът на Улан Батор. Без регулировчик в този час придвижването по булевардите там е невъзможно. За да е по-бързо поне пътуването с автобуси градският транспорт се следи с GPS-система българско производство. Заради голямата територия на Монголия един междуградски курс може да продължи и 48 часа. Това прави системата изключително важна. 

 

България ще помага на Монголия и в изграждането метрото. Очаква се наши експерти в инженеринга и проектирането да пристигнат в Улан Батор, за да помогнат за старта на подземната железница.


Съвсем скоро български компании ще помагат на монголците и за решаване на други транспортни проблеми.

 

"Огромен интерес представляват услугите за SMS паркиране, за интегриран градски транспорт, интелигенти светофари, синхронизиране на видовете транспорт”, казва президентът Росен Плевнелиев.

 

Български фирми ще помагат на азиатците да постигнат по-добро качество и в хранителния сектор, а до края на годината трябва да е готова и първата мащабна оранжерия с плодове и зеленчуци, изградена изцяло от наши инвеститори. 

 

"Да можем да си отворим допълнително пазара – за нас Монголия е врата за цяла Азия и най-вече за Китай. Във връзка и с руското ембарго нашата страна търси всякакви варианти за реализиране на нашата стока”, коментира Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните.


Български инвестиции се очаква да потекат и в енергетиката, инфраструктурното строителство, ИТ-сектора, военното производство и хранителната промишленост. В минното дело се очакват концесии на наши фирми в монголски рудници.