През октомври се планира икономическа среща на високо равнище

Видео: БГНЕС

 

Президентът Росен Плевнелиев е поканил южнокорейски фирми да участват в проучванията за нефт и газ в Черно море в блоковете "Терес" и "Силистар", съобщи БГНЕС.

 

Плевнелиев е на официално посещение в южнокорейската столица Сеул.

 

След проведените срещи на четири очи с президента на Южна Корея Пак Гън-хе, Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че приветства интереса на азиатската държава към селското стопанство и производството на храни у нас, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти. 

 

Относно находищата в Черно море двамата държавни глави вероятно са ги обсъдили помежду си и Плевнелиев не спомена въпроса по време на словото си.

 

„За нас Република Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия и желаем да насърчим двустранната търговия, инвестициите”, каза Плевнелиев. Той изреди предимствата на България като страна на розите, на киселото мляко, на здравословните храни, на виното, но допълни, че потенциалът ни е много по-голям. 

 

„Разполагаме с високо квалифицирани специалисти, развити индустриални зони, в световната класация на аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в топ 10 и гарантираме свободен достъп до 500-милионния пазар на ЕС”, добави той. „Страната ни има много добро име и репутация в Азия”, подчерта Плевнелиев.

 

В декларацията, която са подписали двете страни, отношенията са дефинирани като стратегически.

 

„Планираме организиране на икономическа среща на високо равнище през месец октомври тази година”, заяви президентът на Южна Корея.

 

Двете страни ще работят по разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, отбранителната индустрия, технологиите, инфраструктурата, земеделието, околната среда, образованието и културата.

 

„Двете страни потвърдиха намерението си да положат съвместни усилия за опазване на мира и сигурността в Северна Корея”, добави Пак Гън-хе.