През следващите 10 години близо 50% от преподавателите ще се пенсионират

 

 

Образованието на фокус в социалната кампания на Нова "Мисия Образование".

 

България е на предпоследно място  в Европейския съюз по брой учители под 30 години. Рискът да останем без преподаватели е сериозен. Ако не се вземат спешни мерки, скоро България може да остане без учители. Причината - в момента най-много са педагозите над 55-годишна възраст. 

Още по темата

През следващите десет години близо половината настоящи учители ще се пенсионират. В същото време едва  9% от преподавателите у нас  са под 35 години. 

 

Томислав Рашков е новият любимец на учителите и учениците от столичното 144 училище. Нов е в занаята - преподава английски от миналата есен. 

 

"Питах се дали мога да вляза в класна стая и да задържа вниманието на 28 хлапета, защото изисква страшно много енергия и малко или много качества, които не бях развивал", споделя Томислав.  

 

И въпреки страховете дали ще се справи, вече се чувства в свои води. Пълен отличен му пишат и неговите ученици.  

 

Томислав става преподавател, след като преминава обучение по програмата за млади учители "Заедно в час".  По-опитните педагози са категорични, че привличането на млади кадри в училище, трябва да стане държавна политика. 

 

Ниското заплащане и условията на труд са основните причини за дефицита на нови попълнения в гилдията. Затова и тези, които са се посветили на каузата, признават, че са направили компромис в нейно име. 

 

Макар да не смее да прави дългосрочни планове, Томислав иска да остане в  професията. И се надява новите просветители да стават все повече.