Предложенията и днес не бяха внесени в Народното събрание

 

Промените в Конституцията, които са ключови за съдебната реформа, може да се провалят още в зародиш. Текстовете трябваше да бъдат внесени още в сряда, това беше отложено за петък, а днес беше отложено за следващата седмица, за да може максимално много депутати от управляващото мнозинство да се подпишат под предложението. 

 

Неофициално обаче се говори, че дори тези текстове да бъдат внесени, те няма как да съберат нужната подкрепа в пленарната зала. За да минат на първо четене, те трябва да са подкрепени от поне 161 народни представители.  

 

"Следващата седмица ще внесем подписите, които сме събрали, има колеги, които искат да се подпишат, но отсъстват по здравословни причини", обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

"Не искам да се драматизира в момента законопроектът във вида, в който се внася и това кой е вносител и кой не е", каза съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев. От АБВ заявиха, че няма да подкрепят промените, защото имат принципни различия с подготвяните текстове.