Още скандални разкрития около изпита на зрелостниците

 

Още скандални разкрития около матурите. Учители решават матурата на учениците си, за да са сигурни, че зрелостниците ще завършат. Ако не го направят, са заплашвани с уволнение. За такава дългогодишна практика ни сигнализираха вече бивши служителки на гимназия „Васил Левски” в град Ихтиман.  

 

Някои ученици спестяват от закуски, за да си купят верните отговори на матурите. Други директно ги получават като подарък. От преподавателите си. Това твърдят вече бивши служители от гимназия в Ихтиман, част от които се страхуват да покажат лицата си.

 

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да прминат, за да се вземе бюджетът, който те носят", разказва една от тях.


Директорката на гимназията „Васил Левски” Гергана Йорданова е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговори на матурите. Схемата, която работи без проблеми с години, е следната - в 8 часа МОН изпраща тестовете в училището. Освен учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси или вкарват като пищови в изпитните зали.

 

Според бившата служителка тази година плановете за подарен изпит така и не се осъществяват, защото тя и колегите ѝ подават сигнал до МОН седмица преди матурата. Резултатът – представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице, на мястото на зрелостника. Строгият контрол тази година коментират и зрелостниците  в социалните мрежа.

 

Екип на Нова потърси директорката Гергана Йордаова, но така и не можа да разговаря с нея. 

 

Репортер: Деница Крсимирова