Виетнамският премиер пристигна на официално посещение у нас

 

Стокообменът с Виетнам не е добър. Той е под 100 млн. лв. и затова сме възложили задачи на министрите това да бъде подобрено”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг.


По време на визитата му у нас бяха подписани Програма за сътрудничество в областта на правосъдието (2016-2017), Споразумение в областта на превенцията и борбата с престъпността, както и меморандуми за сътрудничество и приятелство между български и виетнамски градове.

 

Борисов каза още, че страната ни ще подкрепя Виетнам за признаването ѝ за държава с пазарна икономика. 


Виетнам е може би най-близката ни страна в Азия. Над 35 хиляди виетнамци са преминали обучение или са завършили образованието си в България”, подчерта министър-председателят.


Приключихме успешни и съществени разговори. С премиера Борисов единодушно считаме, че традиционните приятелски отношения между страните ни трябва да се развиват интензивно. Според нас обаче постигнатите резултати не съответстват на потенциалните ни възможности”, коментира Нгуен Тан Зунг.


Той увери, че страната му ще създаде благоприятни условия за българските инвеститори, които искат да развиват бизнес в областта на биоземеделието, информационните технологии, енергетиката и опазването на околната среда.


"Постигнахме единодушие и по мерките, които ще доведат до по-ползотворно сътрудничество в търговско-икономическата сфера", подчерта Тан Зунг и допълни, че двете страни ще си сътрудничат по-ефективно и в областите на туризма, културата, образованието и отбраната. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС