Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе такова решение

Снимка: Thinkstock

 

Стоки и услуги масово поскъпват, а предприятия се готвят за протести. Всичко това заради планираното поскъпване на цената на тока от първи юли. Очаква се цената за бизнеса да скочи с близо 20%. По-рано днес, темата стана повод за истинска словесна престрелка между регулатор, индустриалци и синдикати.


Това, че токът за нас, потребителите, ще се вдигне средно с 2 на сто далеч не е най-големият ни проблем, смятат от бизнеса. Защото ако техният ток скочи с 20%, пак ние ще сме тези, които ще платим сметката - през поскъпването на всичко, което купуваме.


Като започнем от храната, например, в себестойността на всеки хляб, делът на електроенергията е до 5%. До 7 на сто - във всяка дреха. И почти 10% от всичко, произведено от металургията.


От бизнеса предупреждават - ако токът им скочи - може и да не платим цената през месечната си фактура от енергото, но със сигурност ще оставяме повече пари в магазина.  


Новите цени заплашват да се стоварят с пълна сила върху бизнеса, оттам – и върху нас. Металургията и машиностроенето ще бъдат сериозно засегнати. 20% нагоре в тази леярна звучат така:


„Получава се 600 000 лева повече на година. Ние работим със световни фирми, няма как да им обясним, че цената на тока в България се увеличава и затова трябва да им променим цените”, обясни Славин Янакиев, директор на леярна.


Сериозно поскъпване се очаква и при тесктила. А в шивашкия цех откриваме Сузана - работи тук от 30 години и не е съгласна нито да плаща по-скъп ток у дома, нито по-скъпият ток за работодателя й да удари доходите й.


Заплатите може не само да намалеят, но и съвсем да ги няма.


„Обмисляме да предупредим за масови съкращения”, каза Румен Радев, икономически директор на холдинг от 13 предприятия.


Всичко това предизвика кръстосан огън в залата на енергийния регулатор.


„Този скок е парадоксален и ще унищижи цели сектор - стъкларска промишленост, биотехнологии, машиностроене”, обясни Кирил Домусчиев от КРИБ.


Ябълката на раздора отново се оказаха зелените и американските централи, както и когенерациите – разходите за тях плащат и потребители, и бизнес у нас – под името цена за задължения към обществото. От 1 юли обаче, по това перо бизнесът ще плаща с над 100% повече от сега.


„Ние просто убиваме кравата, която сава мляко, затова ще има протести на индустриалците”, коментира още Кирил Домусчиев от КРИБ.


От регулатора отвърнаха на удара с аргумента, че ако не вдигнат таксата, ще се отвори нова, сериозна дупка в НЕК.


„Дупка от 285 милиона лева, или да хвърлят пари в НЕК, или да увеличат тока за потребителите със 17%. Извинявайте, но до гуша ни дойде да плащаме за неефективности и кражби”, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.


Отношение по темата, макар и задочно, взе премиерът Бойко Борисов. От стенограмата към заседанието в МС стана ясно, че той би препоръчал новите цени да се отложат с месец, а в това време да се намери най-доброто решение. От регулатора обясниха, че това е възможно, защото се чакат нормативни промени. А дали ще се случи – още не е ясно.


Повече по темата гледайте във видеото.