До края на 2015-та едно от най-големите официални събития на "Дондуков" 2 ще е за 300 гости

Обществена поръчка за 16 000 лева, инфромира БГНЕС, позовавайки се на администрацията на президента Плевнелиев. Поръчката е за приготвяне и доставяне на храна за официални и работни закуски, обеди и вечери и организиране на коктейли и приеми, давани от президента на Република България. Тя е разделена на две самостоятелно обособени позиции, предмет на отделни договори.

 

Първият договор е за приготвяне и доставяне на храна за официални и работни закуски, обеди и вечери с прогнозна стойност 11 000 лева без ДДС (13 200 лв. с ДДС). А втората е за организиране на коктейли и приеми с прогнозна стойност 5 000 лв. без ДДС (6000 лв. с ДДС). Общо стойността и на двата договора е 16 000 лева без ДДС.

 

Според протокола задължителен елемент от програмата на посещенията у нас на държавни глави и други гости на президента и вицепрезидента в Република България е официална вечеря, вечеря или обяд в чест на официалния гост. Програмата на други събития с протоколен характер с участието на президента и вицепрезидента включва работна закуска, обяд, вечеря или коктейл.

 

От "Дондуков" 2 уточняват, че до края на 2015 година едно от най-големите официални събития предвижда да е с 300 гости. За работните закуски, обеди и вечери максималният брой гости е 60 души, а за коктейлите и приеми – 300.

 

Водещ фактор за президентството е представянето на българските национални традиции в кулинарията.

 

Сред изискванията, изброени в документацията за участие в обществената поръчка, пише, че за официалните и работни закуски, обеди и вечери изпълнителят трябва да осигури максимален брой сервитьори, които е 8 души. Изпълнителят, който ще спечели поръчката за приемите и коктейлите задължително ще трябва да осигурява и целия инвентар и оборудване – чаши, чинии, плата, прибори, салфетки, съоръжения за подгряване, охлаждащи колички, специални съдове, съоръжения за напитки и др. Мястото ще трябва да се и аранжира подходящо. От президентството са записали, че в цената се калкулират и допълнително две порции извън заявените, предназначени за осъществяване на проверка от представител на Националната служба за охрана (НСО) за спазване на санитарно-хигиенните норми и изисквания.

 

Според примерното меню, официалните гости на Росен Плевнелиев у нас на работен обяд ще получат: индивидуални порции гурме от традиционна българска салата, на основа на домати и краставици, зеленчуково предястие на основата на тиквички. За основно менюто включва филе от риба пъстърва с картофи и зеленчуци, торта за десерт и хляб.

 

Менюто за официалните вечери на "Дондуков" 2 ще са съставени също от гурме порции, включващи зелена салата, рибно предястие, което обаче не трябва да бъде сьомга, телешко със зеленчуци за основно, основно български сирена и печени плодове за десерт.

 

Примерното меню за изпълнението на втория договор включва коктейлни хапки - кулинарна продукция от 10 вида и сладкарска продукция от 5 вида. За коктейл с 300 гости, изпълнителят ще трябва да приготви общо 4 500 броя коктейлни хапки.