По-рано Ципрас, Меркел и Оланд разговаряха за евентуален нов спасителен план

"Гърция и нейните кредитори не постигнаха напредък за решаване на различията си", съобщи Международният валутен фонд (МВФ). Изявлението дойде часове след като гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския лидер Франсоа Оланд във връзка с евентуалния нов спасителен план.

 

"Все още има големи различия между нас в повечето ключови области. Няма изгледи тези различия да бъдат преодолени скоро. Така че оставаме далеч от споразумение.", заяви говорителят на МВФ Джери Райс, цитиран от АФП и ТАСС.

 

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви след среща с ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че различията остават.

 

"Има сериозни пропасти между Гърция и кредиторите за програмата с реформи на Атина. Ние все още имаме сериозни различия. Работим, за да можем да ги преодолеем, особено тези по фискални и финансови въпроси", заяви той след втория кръг от преговори, който завърши без постигане на напредък, припомня БГНЕС.

 

Източник от ЕК определи двучасовата среща между двамата като "важна, приятелска и конструктивна". Ципрас и Юнкер се разбрали да останат в тесен контакт през следващите дни.

 

Източник от една от делегациите, чието име не се назовава, заяви пред ТАСС, че преговорите между Гърция и кредиторите за деблокиране на помощта са в "задънена улица". Нови разговори са предвидени за началото на следващата седмица.