Милион беше похарчен по програмата "Учене в толерантност"

 

Нови 130 милиона лева за ромската интеграция у нас. А за последните 15 години са похарчени милиарди. Въпросът е защо част от интеграцията минава през 5-звездни хотели. 

 

Програмата „Учене в толерантност” вече приключи – нейна основна цел беше да повиши толерантността в класната стая чрез тридневни семинари за учители, директори и психолози. За всеки семинар, а те са били 16, организаторите са получили от Европа по 27 000 лева. Парите стигат за две нощувки за 50 души. Хотелите са само от 4 и 5 звезди. 

 

Проектът на центъра за образователна интеграция започва в средата на 2013 година. Срещу 60 000 лева изследват толерантността в българското училище. Следват обучителни семинари. Включват се и учители от търговската гимназия в Свищов. Те заявяват, че са много доволни и с удоволствие биха повторили курса. Вярват, че това им помага за интеграцията на проблемните малцинства в училище.  

 

Екип на Нова посети ромска махала. В нея не искат и да чуят за интеграция. Казват, че най-важно за тях е някой да запълни дупките на пътя. Може би точно затова обучителните семинари са се провеждали доста далеч от ромските гета. А именно – в 4 и 5 звездни хотели – във Велинград, Варна, Бургас, Арбанаси и Правец. Общ бюджет - 543 000 лева. 

 

"В края на краищата ние сме европейци и е време да се държим като европейци. Няма как да ги заведа в кварталната кръчма или в закусвалня", поясни Лиляна Ковачева от Центъра за образователна интеграция.  

 

Най-изявените 35 преподаватели заминават на обучение и обмен в Дания.

 

"Имахме в групата хора, които въобще не бяха излизали в чужбина и пътували със самолет, вълнението беше огромно и това, което видяха там съвсем ги очарова", разказва Ковачева.

 

За работата си екипът от пет души получава хонорар от 49 320 лева. Допълнителни 22 000 лева взимат за командировъчни. Още 39 187 лева отиват за реклама и материали. Към сметката добавяме и два отчета – финансов и на изпълнението на програмата. 

 

А резултатът от програмата е електронен наръчник „Учене в толерантност”, достъпен в интернет.

 

Снимка: БГНЕС