В преговорите се блъфира на високо ниво, смята журналистът

 

"САЩ се страхуват, че Гърция ще премине към руската орбита"Това заяви журналистът Иван Гарелов в "Здравей, България".

 

Същевременно той посочи, че на Запад витаят различни настроения спрямо южноевропейската държава: "Една част ненавиждат „Сириза” и искат чрез преговорите партията да падне от власт, други имат респект към историята на страната, трети искат преговорите да се увенчаят с успех".

 

По негово мнение в преговорите между Гърция и международните кредитори "сме свидетели на блъфиране на изключително високо равнище и плашене с едно и с друго"

 

Според него споразумение ще има, тъй като и Брюксел, и ЕС "имат накъде да отстъпят". 

 

Бизнесменът Томас Лафчис също смята, че преговарящите страни ще успеят да се договорят: "Ако Гърция излезе от еврозоната, никой не може да предвиди какво ще се случи. Това може да предизвика разпад и на ЕС, и на еврозоната. Ясно е, че те ще достигнат до споразумение"

 

Според него най-добрия вариант е да се разсрочат плащанията на Гърция за пет години, за да се даде глътка въздух на страната. 

 

Той посочи, че в Гърция се получават едни от най-ниските пенсии на Стария континент (минималната пенсия в страната е 450 евро).

 

 „Гърците работят най-много от цяла Европа. Някои работят на две места. Няма такива неща като четиричасови обедни почивки”, изтъкна той. 

 

Снимка: Shutterstock