1 от 150 болни развива заболяване на мозъка

 

Първи случай на нилска треска у нас. 7-годишно дете се заразило след ухапване от комар в София. Инфекцията е хваната в ранен етап и в момента момичето е излекувано. Как се разпространява вирусът и как да се предпазим провери екип на Новините на Нова.

 

Окончателните резултати от изследванията са получени преди дни, а вирусът е доказан при острото протичане на инфекцията и след изследванията в лабораторията по векторно-преносими инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести. 

 

Всичко започнало от ухапване от комар. Момичето се разхождало с майка си из Северния парк в столицата. От ухапванията кожата на детето се зачервила силно. След няколко дни детето вдигнало температура 38-38,5 градуса, а ден преди това е било с главоболие. 

Още по темата

 

Започват изследвания за всякакви видове инфекциозни заболявания. Пробите за западнонилска треска обаче показват високи стойности. Следват още няколко тестове, които доказват вируса.

 

„В голямата си част заболяването може да бъде без симптоми. На всеки пет при един от заразените – обикновено с намален имунитет при възрастни или деца, се проявява с висока температура, без връзка с други симптоми”, обясни проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Нилската треска се разпространява само чрез ухапване от комар. Усложнения като енцефалит или менингит се развиват рядко. Въпреки това преди десетина години в Румъния имало над 700 случая на възпаление на мозъка, от които над 300 завършили фатално. Случаи на нилска треска са регистрирани и в други съседни държави като Гърция и Сърбия.

 

„Заболяването е тежко. Хубавото е обаче, че от 150 ухапани от комари, пренасящи този вирус, само един може да развие заболяване на мозъка. Останалите хора няма да разберат”, обясни от своя страна проф. Тодор Кантарджиев.

 

От общината, които наемат фирмите за пръскане срещу комари, отказаха коментар, а в столичната здравна инспекция, която следи работата им, обясниха, че контрол има. Пикът на инфекцията се достига на есен. Затова сега и в парковете, и в домовете си трябва да се защитим от комари. 

 

Това обаче не е първият случай на българин, заразен от нилска треска. Миналата година вирусът засегна и жена, завърнала се от Гърция.