Левицата ще изпрати писмо с искане президентът да спре промените

Парламентарната група на БСП ще изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да наложи вето върху Закона за здравното осигуряване. Промените, предвиждащи разделянето на пакета здравни услуги на основен и допълнителен, бяха приети миналата седмица от Народното събрание. 

 

Ще използваме всички инструменти, които има опозицията, за да спрем това безумие. След гласуването вторият инструмент, който имаме, е да напишем писмо и да информираме президента, който е в правото си да наложи вето на законопроекта. Нашите основания са, че в този законопроект за пръв път се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здравноосигурени на два пакета - основен и допълнителен, без ясни критерии как ще стане това и без финансови разчети”, коментира социалистът Емил Райнов.

 

Той обясни, че разделянето на заболяванията на „социално значими и незначими” означавало и пациентите да се разделят на тези две групи.


Това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, която се уповава на солидарност и равен достъп до здравеопазване”, допълни Райнов.