"Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът", добави той

 

България отделя огромни средства и както се взе решение да се помогне на Италия, на Гърция, на Испания. Така би трябвало да се вземе подобно решение и за нашата страна. Тази позиция изрази министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел по отношение съществуващия към отделни държави миграционен натиск, съобщават от правителствената информационна служба. 

Още по темата

 

Борисов обяви, че на предстоящото заседание на Европейския съвет ще застъпи тезата за необходимостта от подкрепа и за България. 

 

„След като преградиха Средиземно море, защото блокадата е доста сериозна, миграционният натиск се насочи през сухопътната граница, съответно през България. Командироваме всеки ден полицаи, харчим огромни пари и натискът става все по-голям“, добави премиерът.

 

Той напомни, че на предходното правителствено заседание бяха отпуснати 30 млн. лв. за съоръжението по границата ни с Турция. Борисов подчерта също така, че е важно да бъдат решени проблемите в страните, от които идват бежанците, в противен случай потокът ще продължава.

 

Министър-председателят коментира и ситуацията с Гърция, като отбеляза, че Европейският съвет се занимава с темата от години.

 

„Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция. Да си направят реформите, да спазват Маастрихтските критерии“, каза Борисов.

 

Той напомни, че нашата страната върна дефицита си под 3% и същевременно има 11 млрд. лв. във фискалния резерв, за да е ясно, че левът е стабилен.

 

„И ние искаме да дадем повече за заплати, повече за пенсии, но спазваме тази финансова дисциплина. Категорично съм против отлагания и компромиси“, подчерта премиерът и добави: „В същото време всички искаме да помогнем на Гърция. Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът. Не може да искаме да сме остров на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато“.

 

Министър-председателят отбеляза, че Северна България продължава е най-бедният регион в ЕС и е по-добре Съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция. „Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят“, каза премиерът Борисов.

 

„Все още не съм убеден, че сега е моментът да говорим за изтребители. Имаме доста социални теми, които искам да покрием, възможности да ремонтираме самолети с Полша“, коментира министър-председателят в отговор на журналистически въпрос.

 

„Към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено още от 2006 година. Нищо друго различно от това няма, нито е приемано на Министерския съвет“, каза още Борисов. Според него е добре министърът на отбраната да обясни в парламента вземаните до момента решения.

Видео: Министерски съвет