Те ще бъдат разпитвани по въпроси от областта на правото на ЕС

Министерството на правосъдието публикува пълния списък с кандидатите за генерален адвокат Съда на Европейския съюз (СЕС), както и техните автобиографии и мотивационни писма. Документите могат да бъдат намерени на сайта на МП в рубриката „Кариери“.

 

Миналия петък МП обяви списък от 11 кандидати за генерален адвокат, чиито документи са били подадени в деловодството или изпратени по пощата до тази дата. Междувременно по пощата е получено още едно заявление, подадено в 14-дневния срок за изпращане на документи за участие в конкурса – от Емил  Желев. С това подалите заявления за участие в конкурса кандидати стават 12.

 

Конкурсната процедура ще се състои на два етапа. Първият е езиков изпит - писмен и устен, за проверка на общите им познания по френски език и на специализираните им познания по лексика на правото на ЕС. 

 

Вторият етап е събеседване в открито заседание с кандидатите, издържали езиковия изпит. На кандидатите се задават въпроси от областта на правото на ЕС от председателя и от членовете на комисията. За първи път в тази процедура поканените да присъстват на изслушването ще могат да задават въпроси на кандидатите чрез председателя на комисията.