Идеята дошла след побоя над баща и двамата му синове в София

Снимка: БГНЕС

 

Ромите готвят голям международен протест у нас. Причината за това са зачестилите сблъсъци, сбивания и нарастващото напрежение. Идеята за събирането дошла след последния побой над баща и двамата му синове в столичния автобус 88.

 
За нападението са арестувани Божидар и Цено. Единият е на 17, а другият - на 16 години. Пребитите братя близнаци Траян и Симеон са на същата възраст. След побоя едните момчета все още носят белезите от ударите по лицата си, а другите носят белезници на ръцете си.

 

„Бих казал на момчетата да ни простят и те и да не правят още веднъж така, да няма насилие между българи и роми”, казва Траян Благоев.

 

Божидар и Цено оставта за постоянно в ареста. А Траян и Симеон се връщат на училище в Механотехникума. В свободното си време те тренират гребане и вече имат няколко златни медала. Баща им Вълчо пък служи като пастор в Евангелистката църква.   

 

„Проповядваме любов, преди всичко, защото Бог дойде с любов. Ние спираме се на тази дума на Христос и не искаме да въздадем на някой възмездие като християни – затова прощавате – прощаваме”, казва Вълчо Благоев.


От 23 години Вълчо работи и в печатница „Димитър Благоев”. Всеки ден се докосва до новите заглавия, казва, че досега не се е сблъсквал с насилие извън страниците на книгите.


Преживяното в автобус 88 Вълчо и синовете описват точно като история от Агата Кристи. Двете арестувани за побоя момчета могат да обжалват задържането си под стража. А Вълчо и синовете му ще се включат в мирния протест на ромите.  


Повече по темата гледайте във видеото.