Южната ни съседка иска нова програма за европейска финансова помощ

 

Гърция и Европа са главните действащи лица в една игра на нерви до последно. Остават броени часове до момента на истината, когато светът ще разбере ще си плати ли Атина на Международния валутен фонд (МВФ) или ще тръгне към фалита.

 

Малко преди дадения им краен срок, гърците поискаха нова програма за европейска финансова помощ. А кредиторите предложиха нова сделка

 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер лично е направил офертата. Той се обадил в Атина късно през нощта срещу вторник в последен опит за компромис.

 

Няколко часа по-късно дойде отговор от Атина. Той гласи, че Гърция остава на масата за преговори. Според източници гърците предлагат преструктуриране на дълга. Докато текат новите преговори, Европейският механизъм за стабилност щял да покрива нуждите на гръцката финансова система. Трудно е да се прецени дали офертата е изпълнима. А играта на нерви продължава.

 

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма промяна.

 

"Тази нощ програмата за помощ на Гърция изтича. Не знам да има индикации за нещо друго. Иначе не сме спрели каналите за комуникация с Гърция. Вратата все още е отворена", обясни тя.

 

Официалната позиция на гърците също е твърда.

 

Европейците се опитаха да ни отнемат правото да кажем мнението си, като затвориха банките. Но ние ще осигурим на народа това право. Проблемът на техните предложения е, че са неизпълними", коментира финансовият министър на южната ни съседка Янис Варуфакис.

 

Спорове има и около бюлетината за референдума, в който властта пита гражданите дали са съгласни с предложените от еврокредиторите икономии. Въпросът на нея е дълъг и пълен с технически детайли. Не е ясно колко от гражданите биха го разбрали. Впечатление прави и мястото на отговорът „НЕ”, който е преди нежеланият от правителството отговор „ДА”.

 

Преговорите между Гърция и кредиторите вървят вече пет месеца. Дали разминаването в изказванията и действията значи, че надежда за сделка все още има, е трудно да се прогнозира.

 

Репортер: Антоанета Николова