Ще плати ли южната ни съседка задълженията си към МВФ все още не се знае

 

В очакване на някакъв компромис, дългът на Гърция към кредиторите се увеличава със 707 евро в секунда или с 42 хиляди евро в минута

 

30-ти юни е денят Х за Гърция – във вторник страната трябва да плати вноската по дълга си към Международния валутен фонд (МВФ). Дори дължимите 1,6 млрд. евро да не бъдат преведени, Гърция няма автоматично да изпадне във фалит, а ще се превърне в неизряден платец, подобно на Зимбабве, Судан и Сомалия.

 

Реално, до истинския фалит има още един месец. Ако няма плащане, до две седмици МВФ трябва да изпрати предупредително писмо на националната банка, а след още две седмици - да информира и членовете на управителния си съвет. Едва след това може да се говори за истински фалит.

 

В понеделник вечер премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас отново призова гърците да гласуват против Европа на референдума в неделя и обвърза политическото си бъдеще с изхода от запитването. Той обеща да подаде оставка, ако все пак страната реши да остане в Еврозоната, защото не можел да понесе отговорността за още бюджетни съкращения. 

 

След наложените от банките ограничения за теглене на пари гърците се крият от дъжда и се редят пред банкоматите. На моменти на опашките избухват разправии. Масова паника няма, но хората бързат да теглят от страх, че парите в бакоматите ще свършат. 

 

Тези, които се нуждаят от повече от 60 евро на ден, търсят различни варианти да намерят пари. Но други вече не вярват в положителен изход.

 

Усещането е, че независимо от изхода от референдума, за Гърция се задават лоши времена.

 

Гърция има по-малко от пет часа, за да преведе парите на МВФ. Ако не го направи, Атина тръгва по пътя на фалита - такъв, какъвто никога не се е случвал с развита държава в историята на Фонда.