Гръцкият премиер подчерта, че референдумът няма връзка с членството на страната в еврозоната

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че запазва насрочения за 5 юли референдум и призова сънародниците си да гласуват срещу предложения план на международните кредитори.

Още по темата

 

В обръщение към нацията Ципрас нарече Европа "безсрамници" заради затварянето на гръцките банки. „Референдумът няма връзка с членството на Гърция в еврозоната, това е даденост, която не може да бъде поставяна под съмнение. Искам да разберем дали да приемем или не конкретното споразумение с кредиторите. Целта на референдума е да се избегнат рискове за страната”, каза още Ципрас. 

 

Ако гръцкото правителство получи от кредиторите положителен отговор на своите предложения,  ще реагираме незабавно, подчерта гръцкият премиер. "След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли", каза още Ципрас.

 

Премиерът се опита да успокои съгражданите си, които са в паника поради затворените банки вече трети ден. "Хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките", посочи още Ципрас.